top of page

Πρώτη εκδήλωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εθελοντικών Οργανώσεων Δασοπροστασίας Πυρόσβεσης

Πανελλαδικό μωσαϊκό πιστοποιημένου εθελοντισμού προσφοράς στον άνθρωπο και στο περιβάλλον η πρώτη εκδήλωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εθελοντικών Οργανώσεων Δασοπροστασίας Πυρόσβεσης για το 2024.

Το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο της τριήμερης δράσης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εθελοντικών Οργανώσεων Δασοπροστασίας Πυρόσβεσης, με θεσμική συνάντηση συνεργασίας με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και την πρώτη του έτους Γενική Συνέλευση της ομοσπονδίας, που έλαβε χώρα στην Αττική με την συμμετοχή του εφταμελούς νεοεκλεγμένου Διοικητικού Συμβουλίου όσο και στελεχών και μελών από τις εθελοντικές ομάδες μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας πραγματοποιήθηκε μία ιδιαίτερα επιτυχής και ξεχωριστή εκδήλωση στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Δήμο Αργυρούπολης. Πάνω από 70 εθελοντές από τις εθελοντικές ομάδες μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας και από κάθε χερσαία και νησιωτική γωνιά της Ελλάδας, με απόλυτη επιτυχία αντί να συμβάλλουν σε «κατάσβεση», για πρώτη φορά αντιθέτως «άναψαν» την άσβεστη «φλόγα» του εθελοντισμού και της αγάπης για το περιβάλλον και τον συνάνθρωπο, μέσα από τους πολυετείς δεσμούς ενότητας και αδελφικών σχέσεων που έχουν αναπτυχθεί στο δύσκολο πεδίο της δράσης και της ανιδιοτελούς εθελοντικής προσφοράς, που τους ενώνει ως εθελοντική οικογένεια.
Παρουσία του οικοδεσπότη Δημάρχου και Προέδρου του ΣΠΑΥ και -όπως τονίστηκε- με καρδιά και θέληση εθελοντή Γιάννη Κωσταντάτο, ο οποίος και πραγματοποίησε ένα εισαγωγικό χαιρετισμό ενόψει του φετινού συνεδρίου του ΣΠΑΥ στις 11 Μαρτίου με καλές ειδήσεις καθώς και στελεχών και αιρετών του Δήμου και του ΣΠΑΥ, αλλά και του Διευθυντή Θεμιστοκλή Σπαρούνη ΚΠΕ Αργυρουπόλεως, τιμήθηκαν από τους εθελοντές δια μέσου του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, στην πρώτη αυτή από μία σειρά εκδηλώσεων και δράσεων που θα επακολουθήσουν με εξωστρέφεια στο ευρύ κοινό, με έμφαση τη νέα γενιά των αυριανών εθελοντών, κάποιες από τις εταιρείες, τους φορείς, τα κοινωφελή ιδρύματα αλλά και τις διεθνείς εθνικές μη κυβερνητικές οργανώσεις, που συνδράμουν έμπρακτα αλλά και αποτελούν συνοδοιπόρους στην απαιτητική και δύσκολη δίχως μέσα και υλικοτεχνική υποδομή αποστολή των εθελοντικών οργανώσεων της Ομοσπονδίας.
Αρχικά, ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε.Ο.Δ.Π κ. Σταύρος Σαλαγιάννης από το «Κέντρο Προστασίας Δασών & Φυσικού Περιβάλλοντος Βύρωνα – Εθελοντές» τίμησε και ευχαρίστησε με αναμνηστική πλακέτα την εκπρόσωπο της ΔΕΣΦΑ για τη δωρεά σημαντικής υλικοτεχνικής υποδομής προς τις εθελοντικές ομάδες μέλη της Ομοσπονδίας κα Νατάσα Χατζηαντωνίου, Communications & CSR Senior Manager, αναγκαία υλικά στις αποστολές τα οποία και οι εκπρόσωποι των ομάδων παρέλαβαν στο πέρας της εκδήλωσης.
Στην συνέχεια ακολούθησε μία ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή γεμάτη συναίσθημα αλλά και δεσμούς διαχρονικής επιτυχούς συνεργασίας της Π.Ο.Ε.Ο.Δ.Π με τη Γενική Διευθύντρια και τα στελέχη της NON PROFIT FOUNDATION DESMOS, κατά τη στιγμή όπου ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, ο Αντιπρόεδρος κ. Θεοδώσιος Τζούμας από το Σύλλογο Δασοπροστασίας και Πυρόσβεσης Δήμου Ιωνίας – Χίου και ο Γενικός Γραμματέας κ. Βασίλειος Ράπτης από τη ΛΕΚ Πρέβεζας, με τον τελευταίο να παραδίδει στη Γενική Διευθύντρια κα Έμιλυ Κερν ως απόδοση τιμής τη σημαία της Ομοσπονδίας με εμφανή τη συγκίνηση όλων στην κατάμεστη αίθουσα. Ακολούθησαν οι αποδόσεις τιμητικών πλακετών, ως ελάχιστη ένδειξη αναγνώρισης της συνεισφοράς και στήριξης προς τους χορηγούς και υποστηρικτές της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, διαμέσου της συνέργειας των δύο πλευρών Π.Ο.Ε.Ο.Δ.Π και NON PROFIT FOUNDATION DESMOS.
Αναλυτικά: την τιμητική πλακέτα το Τμήμα Κοινωνικής Ευθύνης της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος απέδωσε στην κα Βάσω Παναγοπούλου ο Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων κ. Δερτιλής ως εκπρόσωπος της ομάδας Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Διασωστών, ακολούθησε ο Υπεύθυνος Διαχείρισης Εξοπλισμού εκπρόσωπος του Συλλόγου Εθελοντών Πυροσβεστών Πυθαγορείου κ. Ζαβιτσάνος Βασίλειος, ο οποίος απέδωσε την τιμητική πλακέτα για το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Λάτση στην κα Μαργαρίτα Παλαβίδου της NON PROFIT FOUNDATION DESMOS και ολοκληρώθηκε ο κύκλος αυτός με την πλακέτα για το Ίδρυμα Αθηνά Μαρτίνου, την οποία απέδωσε ο Υπεύθυνος Επικοινωνίας κ. Ντούλας Αθανάσιος, εκπρόσωπος του Συλλόγου Πολιτικής Προστασίας Εθελοντών Κρυονερίου στη Γενική Διευθύντρια η οποία με τη σειρά της εξέφρασε, εξίσου εμφανώς συγκινημένη, την απόλυτη ικανοποίηση, αλλά και δυναμική, που έχει αναπτυχθεί στην άριστη αυτή συνέργεια προσφοράς στον εθελοντισμό της Π.Ο.Ε.Ο.Δ.Π.
Ακολούθησαν οι αποδόσεις τιμητικών πλακετών στον εκπρόσωπο της WWF και εθελοντή πεδίου, κο Αντώνη Δούρο από το Γενικό Γραμματέα και στην εκπρόσωπο του HIGGS κα Λένα Παναγιωταρέα από τον Αντιπρόεδρο αντίστοιχα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας κ. Θεοδόσιο Τζούμα.
Οι απονομές τιμητικών πλακετών του πρώτου σκέλους ολοκληρώθηκαν με την απόδοση τιμητικής πλακέτας από τον Ταμία της Π.Ο.Ε.Ο.Δ.Π κ. Βογιατζόπουλο Σταμάτιο, εκπρόσωπο της Εθελοντικής Ομάδας Δασοπροστασίας και Πυρόσβεσης Ηλιούπολης, στον Πρόεδρο του ΣΠΑΥ και Οικοδεσπότη Δημάρχου Αργυρουπόλεως κ. Γιάννη Κωνσταντάτο. Η εκδήλωση, όπως ξεκίνησε, με πρωταγωνιστές τους εθελοντές όλης της Ελλάδας, ολοκληρώθηκε με το ίδιο ακριβώς σκεπτικό, αφού ο Πρόεδρος κ. Σταύρος Σαλαγιάννης, τίμησε την εθελοντική ομάδα της χρονιάς, έχοντας καλέσει στη σκηνή τους εθελοντές της ομάδας εθελοντών μέλους της Π.Ο.Ε.Ο.Δ.Π, Αγίου Στεφάνου, την οποία με ιδιαίτερη χαρά, αλλά και ευθύνη καθήκοντος παρέλαβε ο εθελοντής κ. Σταμάτης Γερμανός.
Τέλος, σε μία οικογενειακή εκδήλωση εθελοντών δεν θα μπορούσε παρά να κλείσει με όλους τους αληθινούς πρωταγωνιστές επί σκηνής, που δεν είναι άλλοι από τους εθελοντές στο πεδίο, αλλά και σε κάθε είδος προσφοράς στις αποστολές και ο εξίσου εθελοντής παρουσιαστής – συντονιστής επικοινωνιολόγος Δημήτριος Γερογιάννης, κάλεσε άπαντες για μία κυριολεκτικά οικογενειακή φωτογραφία της πανελλαδικής οικογένειας της Ομοσπονδίας Εθελοντικών Οργανώσεων Δασοπροστασίας Πυρόσβεσης.
Μία φωτογραφία όχι επιλόγου, αλλά πρόσκλησης ανανέωσης αυτής της συνάντησης-συνεργασίας καθήκοντος και εθελοντισμού, στην κοινή πορεία μονόδρομο της προσφοράς για το περιβάλλον και τον άνθρωπο.
Μία φωτογραφία με όλα τα πρόσωπα ακόμα και αυτά των εθελοντών, ομάδων και συλλόγων που δεν μπόρεσαν να είναι εκεί, μία εικόνα ενός καλέσματος διαχρονικού και αναγκαίου με μία φωνή, τόσο από τους εθελοντές, όσο και από υποστηρικτές τους, δωρητές και χορηγούς.

«Όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα!»

**Δελτίου Τύπου ΠΟΕΟΔΠ

Πρώτη εκδήλωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εθελοντικών Οργανώσεων Δασοπροστασίας Πυρόσβεσης
Πρώτη εκδήλωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εθελοντικών Οργανώσεων Δασοπροστασίας Πυρόσβεσης
Πρώτη εκδήλωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εθελοντικών Οργανώσεων Δασοπροστασίας Πυρόσβεσης
Πρώτη εκδήλωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εθελοντικών Οργανώσεων Δασοπροστασίας Πυρόσβεσης
Πρώτη εκδήλωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εθελοντικών Οργανώσεων Δασοπροστασίας Πυρόσβεσης
Πρώτη εκδήλωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εθελοντικών Οργανώσεων Δασοπροστασίας Πυρόσβεσης
bottom of page