top of page
Ομάδα Ορεινής Διάσωσης - Ο.Ο.Δ.

Ομάδα Ορεινής Διάσωσης - Ο.Ο.Δ.

Η Ομάδα Ορεινής Διάσωσης ( Ο.Ο.Δ.) αποτελεί ομάδα-τμήμα της Ειδικής Διασωστικής Ομάδας Πολλαπλών Αποστολών ΕΔΟΠΑ της Λέσχης Ελλήνων Καταδρομέων Ν. Πρέβεζας βάσει του άρθ. 2 του καταστατικού της ΛΕΚ και του άρθρου 7 του Εσωτερικού Κανονισμού της ΕΔΟΠΑ . Σήμα της Ομάδας Ορεινής Διάσωσης είναι το στρογγυλό σήμα της ΕΔΟΠΑ με τον φαρμακευτικό σταυρό σε μπλε χρώμα και ένα διασώστη καταρριχητή μέσα και τις λέξεις RESCUE MOUNTAIN TEAM.
Σκοπός της Ομάδας Ορεινής Διάσωσης ( Ο.Ο.Δ.) είναι να επεμβαίνει σε περιστατικά που έχουν να κάνουν με ορεινό πεδίο, ορεινές δραστηριότητες και μάλιστα υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες ως ομάδα διάσωσης και έρευνας με χρήση εξειδικευμένων τεχνικών , και η επέμβαση της σε περιστατικά που χρησιμοποιούνται οι συγκεκριμένες ορεινές τεχνικές , ή να συμμετέχει σε δράσεις που άπτονται στην προστασία του περιβάλλοντος. Οφείλει να έχει άρτια εκπαιδευμένα μέλη, που θα επεμβαίνουν με σκοπό την έρευνα και διάσωση της ανθρώπινης ζωής στο ορεινό πεδίο, για τις επεμβατικές ανάγκες της ΛΕΚ/ΕΔΟΠΑ. Μετέχει δε σε οποιαδήποτε δράση προβάλει την οργάνωση και χρειάζονται οι εξειδικευμένες γνώσεις των μελών της (επιδείξεις ορεινού, καθαρισμοί δύσβατων σημείων, οριοθέτηση μονοπατιών, καθαρισμοί τειχών κ.α.)και πάντα με την σύμφωνη γνώμη προέδρου της ΛΕΚ και του Δ.Σ.
Την διοίκηση της Ομάδας Ορεινής Διάσωσης την αναλαμβάνει Ομαδάρχης που προτείνει ο Επικεφαλής της ΕΔΟΠΑ. Ο Ομαδάρχης ουσιαστικά είναι ο βοηθός ΕΔΟΠΑ για την συγκεκριμένη Ομάδα και αναφέρετε στον επικεφαλή της ΕΔΟΠΑ για οποιαδήποτε θέμα. Ο Ομαδάρχης αναλαμβάνει τα καθήκοντα του κατόπιν σχετικού πρακτικού που συντάσσεται από τον επικεφαλή της ΕΔΟΠΑ και το Δ.Σ. της ΛΕΚ.

bottom of page