top of page

Επιχείρηση ανάσυρσης τραυματία τουρίστα

Σε μιά δύσκολη επιχείρηση κλήθηκε η Ειδκή Διασωστική Ομάδα Πολλαπλών Αποστολών της ΛΕΚ Ν. Πρέβεζας την Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009 στο ορεινό όγκο του Δήμου Παλαίρου. Συγκεκριμένα , μετά από κλήση του Διευθυντή του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκηση Πρέβεζας κ. Αναστάσιου Σειτανιώτη, αποφασίστηκε η ΕΔΟΠΑ να συμμετάσχει στις έρευνες.
Κατόπιν πληροφοριών από τον Υποδιοικητή της Π.Υ. Λευκάδας , στην οποία ανήκει επιχειρησιακά ο Δήμος Παλαίρου, ο οποίος βρισκόνταν στο συμβάν μαζί με τον διοικητή , αναφέρθηκε ότι τρεις Άγγλοι τουρίστες ανέβηκαν στον ορεινό όγκο των Ακαρνανικών για να κάνουν ελεύθερη αναρρίχηση στα βράχια της περιοχής. Λόγου του δύσβατου και τις δυσκολίας του εδάφους ένας τουρίστας έπεσε σε χαράδρα 100 μέτρων και τραυματίστηκε σοβαρά.
Η ΕΔΟΠΑ μετείχε με 6μελές ομάδα , η οποία μετά από 6 ώρες έντονες προσπάθειες σε ιδιαίτερες αντίξοες συνθήκες, (υψηλή θερμοκρασία, απότομα βράχια και νωθρό έδαφος) κατάφερε να προσεγγίσει το σημείο του ατυχήματος και να εντοπίσει τους άλλους δύο τουρίστες. Η δυσκολία της επιχείρησης απαίτησε την συμμετοχή στις έρευνες ελικοπτέρου από την Αθήνα (Super Puma) , το οποίο προσέγγισε την περιοχή στις 19.45.
Δυστυχώς τα καθοδικά ρεύματα του αέρα δεν επέτρεψαν στο ελικόπτερο να προσεγγίσει το σημείο , στο οποίο οι πληροφορίες ανέφεραν ότι ο τραυματισμένος τουρίστας δυστυχώς πλέον δεν είχε τις αισθήσεις του και δεν ανταποκρινόταν στο κάλεσμα των διασωστών και πιθανόν να ήταν νεκρός.
Στο σημείο του ατυχήματος , βρέθηκε αργά το βράδυ η 5η ΕΜΑΚ από τα Ιωάννινα η οποία ανέλαβε πλέον να κατεβάσει τους δύο συντρόφους του θανάσιμα τραυματία τελικά, και τις πρώτες πρωινές ώρες θα κατέβαζαν και τον νεκρό άτυχο τουρίστα. με την βοήθεια του ελικοπτέρου.
Μετά από αυτές τις εξελίξεις δόθηκε η εντολή στην ΕΔΟΠΑ να αποχωρήση από το σημείο του ατυχήματος.

Επιχείρηση ανάσυρσης τραυματία τουρίστα
Επιχείρηση ανάσυρσης τραυματία τουρίστα
Επιχείρηση ανάσυρσης τραυματία τουρίστα
bottom of page