top of page
Συμμετοχή στη άσκηση ΣΕΙΣΙΧΘΩΝ 2018
Συμμετοχή στη άσκηση ΣΕΙΣΙΧΘΩΝ 2018
Συμμετοχή στη άσκηση ΣΕΙΣΙΧΘΩΝ 2018

Συμμετοχή στη άσκηση ΣΕΙΣΙΧΘΩΝ 2018

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της διαρκούς εκπαίδευσης των Υπαλλήλων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με τη συμμετοχή της ΛΕΚ Ν. Πρέβεζας και άλλων Υπηρεσιών (Γραφείο Πολιτικής Προστασίας Δήμου Πρέβεζας, Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, Λιμεναρχείο Πρέβεζας, ΔΕΔΔΗΕ Πρέβεζας,Ε.Κ.Α.Β. Πρέβεζας).
Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης στις 9:55 εκδηλώθηκε ισχυρός σεισμός περίπου έξι (6) βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, βορειοανατολικά της πόλης της Πρέβεζας στην θαλάσσια περιοχή του Αμβρακικού κόλπου σε μικρό εστιακό βάθος. Από το σεισμό προκλήθηκε μερική κατάρρευση στο κτήριο 1 του συγκροτήματος Α1 της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ηπείρου όπου υπήρχε εγκλωβισμένο άτομο στον 1ο όροφο ενώ προκλήθηκε πυρκαγιά στο λεβητοστάσιο που βρίσκεται στο ισόγειο του κτιρίου του συγκροτήματος Α5. Η Π.Υ. Ενήργησε άμεσα και στις 10:00 αναχώρησαν άμεσα για τον τόπο του συμβάντος τα παρακάτω οχήματα επανδρωμένα με το κατάλληλο προσωπικό:
Π.Σ. 2424 διασωστικό-υδροφόρο όχημα χωρητικότητας 1500 lt, με πλήρωμα τρία (3) άτομα και Π.Σ. 3391 υδροφόρο όχημα χωρητικότητας 2500 lt, με πλήρωμα τρία (3) άτομα, τα οποία κατέφτασαν στο τόπο του συμβάντος περί Ω/10:01.
Αμέσως ενημερώθηκε και ο Διοικητής της Υπηρεσίας από τον τηλεφωνητή ο οποίος ζήτησε και τη συνδρομή της Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Πρέβεζας όπου ο Προϊστάμενος αυτής, άμεσα ειδοποίησε την εθελοντική ομάδα της Λέσχης Καταδρομέων Πρέβεζας. Ο Διοικητής της Υπηρεσίας αναχώρησε περί Ω/10:01 με το Π.Σ. 3033 επιβατηγό όχημα (τζιπ) για το τόπο του συμβάντος, θέτοντας ταυτόχρονα σε μερική επιφυλακή και την Υπηρεσία λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης. Κατά την άφιξη του ο Διοικητής, στο τόπο του συμβάντος, περί Ω/10:02, διαπίστωσε ότι λόγω της κατάστασης χρήζει η συνδρομή και άλλων οχημάτων και περί Ω/10:04 ειδοποίησε τον τηλεφωνητή της Υπηρεσίας, και ζήτησε τη συνδρομή ενός ακόμη οχήματος.
Περί Ω/10:15 αναχώρησε από την Υπηρεσία το Π.Σ. 4278 διασωστικό-υδροφόρο όχημα χωρητικότητας 1000 lt, με πλήρωμα τρία (3) άτομα το οποίο και έφτασε στο τόπο του συμβάντος περί Ω/10:16. Τα οχήματα κατευθύνθηκαν προς το συμβάν μέσω της παραλιακής οδού που συνδέει την πόλη της Πρέβεζας με τον οικισμό Αγίου Θωμά. Η απόσταση του συμβάντος από την Υπηρεσία είναι οχτακόσια (800) μέτρα. Κατά την πορεία των οχημάτων δόθηκαν πληροφορίες για εγκλωβισμένο άτομο στον 1ο όροφο του 1ου κτιρίου στο συγκρότημα Α1 καθώς και πρόκληση μιας εστίας πυρκαγιάς στο ισόγειο του κτιρίου του συγκροτήματος Α5 στο χώρο του λεβητοστασίου.
Περί Ω/ 10:10 έφτασε στο τόπο του συμβάντος η εθελοντική ομάδα της Λέσχης Καταδρομέων Πρέβεζας με ένα (1) όχημα και πλήρωμα τεσσάρων (4) ατόμων. Επίσης στο τόπο του συμβάντος κατέφθασε όχημα του Λιμεναρχείου Πρέβεζας για ρύθμιση της κυκλοφορίας. Παρόντες είναι και ο Διοικητής της Ακαδημίας καθώς και οι επικεφαλής των αγημάτων πυρασφαλείας. Με την άφιξη των οχημάτων στον τόπο του συμβάντος και την ανάπτυξή τους στην καυτή ζώνη, ελέγχθηκε από τον επικεφαλής η ολοκλήρωση της πλήρους εκκένωσης των κτηρίων που εκτελεί το προσωπικό της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού και η μετάβαση αυτών στο χώρο που έχει οριστεί.
Ταυτόχρονα ο επικεφαλής έδωσε εντολή στο πλήρωμα του Π.Σ. 3391 να αναπτύξουν εγκαταστάσεις και να προσβάλουν την φωτιά στο λεβητοστάσιο του ισόγειου κτιρίου στο συγκρότημα Α5 και προέβησαν στην κατάσβεση της πριν λάβει διαστάσεις και τροφοδοτήθηκε με νερό από υδροστόμιο που βρίσκεται έξω από την Ακαδημία.
Στη συνέχεια και ενώ ο επικεφαλής επικεντρώθηκε στην διάσωση του εγκλωβισμένου ατόμου που βρίσκεται στην αίθουσα του 1ου ορόφου του κτιρίου 1 του συγκροτήματος Α1, κατέφτασε στο τόπο του συμβάντος ένα (1) όχημα της Λέσχης Ελλήνων Καταδρομέων Πρέβεζας.
Έπειτα δύο (2) από τους πυροσβέστες, που αποτελούν τη διασωστική ομάδα λόγω της κατάρρευσης του εσωτερικού κλιμακοστασίου αποφάσισε η είσοδος τους να γίνει από το παράθυρο της αίθουσας διδασκαλίας με την χρήση φορητής κλίμακας. Ανέβηκαν στον 1ο όροφο του 1ου κτιρίου στο συγκρότημα Α1 όπου είχε υποστεί μερική κατάρρευση στις αίθουσες διδασκαλίας για την ανεύρεση του εγκλωβισμένου ατόμου το οποίο ήταν σοβαρά τραυματισμένο από πτώση αντικειμένου. Αφού το ανέσυραν, τον τοποθέτησαν σε φορείο. Στήθηκε η κλίμακα στο παράθυρο του πρώτου ορόφου της αίθουσας διδασκαλίας όπου σε συνεργασία με την ομάδα της Λέσχης Ελλήνων Καταδρομέων Πρέβεζας απεγκλώβισαν το θύμα από το παράθυρο με την μέθοδο φορείο-κλίμακα σε διάταξη ως εξής:
Δύο (2) διασώστες (ένας πυροσβέστης και ένα μέλος της ομάδας της Λέσχης Ελλήνων Καταδρομέων Πρέβεζας) κρατούσαν την κλίμακα στην βάση της.
Δύο (2) πυροσβέστες και δύο (2) μέλη της ομάδας της Λέσχης Ελλήνων Καταδρομέων Πρέβεζας ανέβηκαν με την βοήθεια της κλίμακας στον 1ο όροφο για προετοιμασία του τραυματία προκειμένου να τοποθετηθεί με ασφάλεια στο φορείο και στη συνέχεια έλεγξαν την κλίμακα με σχοινιά δεμένα στην κορυφή της, σε αντίθετες κατευθύνσεις. Η ομάδα που βρισκόταν στη βάση της κλίμακας και την στήριζε μετέφερε το φορείο με τον τραυματία στο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για την μεταφορά του στο Νοσοκομείο Πρέβεζας.
Στη συνέχεια μετά την επιστροφή όλων των πυροσβεστικών δυνάμεων στις εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας ακολούθησε απολογισμός, παρατηρήσεις, κριτική και προτάσεις για την όλη διεξαγωγή της άσκησης ετοιμότητας.

"Δελτίο τύπου Π.Υ. Πρέβεζας"

Συμμετοχή στη άσκηση ΣΕΙΣΙΧΘΩΝ 2018
Συμμετοχή στη άσκηση ΣΕΙΣΙΧΘΩΝ 2018
Συμμετοχή στη άσκηση ΣΕΙΣΙΧΘΩΝ 2018
Συμμετοχή στη άσκηση ΣΕΙΣΙΧΘΩΝ 2018
Συμμετοχή στη άσκηση ΣΕΙΣΙΧΘΩΝ 2018
Συμμετοχή στη άσκηση ΣΕΙΣΙΧΘΩΝ 2018
bottom of page