top of page

Τελετή λήξης Σχολείου Διάσωσης

Το Σάββατο 20 Απριλίου 2019 πραγματοποιήθηκε η Τελετή λήξης του Σχολείου Διάσωσης 2018-2019 στις εγκαταστάσεις της ΛΕΚ. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως & Πρεβέζης κ.κ. Χρυσόστομος, ο Υφυπουργός Εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης κος Κωνσταντίνος Μπάρκας, ο Δήμαρχος Πρέβεζας κος Χρήστος Μπαίλης, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος της Περιφέρειας Ηπείρου , κος Περικλής Βασιλάκης , ο Υποδιοικητής της Π.Υ. Πρέβεζας κος Απόστολος Κουτσούκης ,και παραβρέθηκαν μέλη της Λέσχης Ελλήνων Καταδρομέων Νομού Πρέβεζας και της Ελληνικής Ένωσης Έρευνας και Διάσωσης Δήμου Πάργας..
Χαιρετισμούς απεύθυναν ο Μητροπολίτης Νικοπόλεως & Πρεβέζης κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος αναφέρθηκε στο έργο της ΛΕΚ και το εθελοντικό έργο της, ενώ ο Υφυπουργός κος Κωνσταντίνος Μπάρκας αφιέρωσε την τελετή στον αδικοχαμένο Ηλία Καλαϊτζή, και τόνισε την συμβολή της ΛΕΚ στις έρευνες εντοπισμού του, ενώ αναφέρθηκε στην συνεργασία που έχει με την ΛΕΚ και στην βοήθεια του στο αίτημα της ΛΕΚ για την παραχώρηση του πυροσβεστικού οχήματος στην ΛΕΚ Ν. Πρέβεζας από το Πυροσβεστικό Σώμα για ενίσχυση του έργου της ΛΕΚ στην Δασοπροστασία και την Δασοπυρόσβεση.. Ο Δήμαρχος Πρέβεζας κος Χρήστος Μπαίλης αναφέρθηκε στο τεράστιο έργο της ΛΕΚ και την προσφορά της στον εθελοντισμό και ευχήθηκε καλή δύναμη στην προσπάθεια της Λέσχης για ενίσχυση της με νέους εθελοντές .. Ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος κος Περικλής Βασιλάκης αναφέρθηκε στην προσπάθεια για ενίσχυση της ΛΕΚ από την Περιφέρεια Ηπείρου και την διαδρομή της ΛΕΚ στα προηγούμενα χρόνια..
Στην συνέχεια ακολούθησε στο βήμα ο Προέδρος της Λέσχης Ελλήνων Καταδρομέων Ν. Πρέβεζας ο οποίος σε σύντομο χαιρετισμό είπε:​

" Η σημερινή μέρα αποκτά μια ξεχωριστή ιδιαιτερότητα, καθώς μας τιμάτε με την παρουσία σας και μας γεμίζετε θάρρος και δύναμη να συνεχίσουμε το έργο μας. Για πρώτη φορά μετά από 22 χρόνια λειτουργίας της ΛΕΚ προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε τις βάσεις εκείνες που χρειάζονται, ώστε να μεταδώσουμε ιδέες και γνώσεις πάνω σε αντικείμενα που εκπαιδευόμαστε, σε απλούς πολίτες. Προσπαθήσαμε να δώσουμε με πράξεις και προσφορά νόημα στη λέξη “άνθρωπος” μέσω του εθελοντισμού.
Ο εθελοντισμός δεν είναι μόνο η κοινωνική προσφορά σε ώρα κρίσης, ούτε περιορίζεται στις παραδοσιακές προσπάθειες βοήθειας προς τους συνανθρώπους μας ή ανακούφισης λιγότερο ευνοούμενων ατόμων ή ομάδων μιας κοινωνίας. Είναι ένας τρόπος καθημερινής συμπεριφοράς και παρέμβασης ατόμων , πολιτών με στόχο μια κοινωνία δικαιοσύνης, ισότητας και αλληλεγγύης. Βασίζεται άλλωστε σε ένα ξεκάθαρο πνεύμα συναδελφοσύνης που απορρέει από τις βαθιές ομοιότητες που μας ενώνουν όλους , πέρα από εξωτερικές και περιστασιακές διαφορές, αφού ο εθελοντισμός είναι μια αυθεντική στάση ζωής , είναι μια έννοια ταυτόσημη με την προσφορά, χωρίς αντάλλαγμα , χωρίς συμφέρον, μόνο με την ικανοποίηση της συμμετοχής.
Η Λ.Ε.Κ. διανύει το 22ο χρόνο ζωής της, 22 χρονιά προσφοράς χωρίς αντάλλαγμα, χωρίς συμφέρον, μόνο με την ικανοποίηση της συμμετοχής , μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες και μηνύματα πολιτικού χαρακτήρα στέκεται μπροστά εκεί που η ανάγκη το απαιτεί, σεβόμενη τα ιερά και όσια της πατρίδας μας, υπηρετώντας το κοινωνικό σύνολο, τον τόπο μας, την πατρίδα μας, δίπλα στον άνθρωπο, δίπλα στον πολίτη.
Φέτος η ΛΕΚ «τόλμησε» , τόλμησε να δώσει το έναυσμα να εκπαιδευτεί κάποιος και μεσώ αυτής της ενέργειας να γίνει εθελοντής. "Εθελοντής , εκπαιδευμένος που θα τολμά…"
Έτσι με σύνθημα :

ΤΟΛΜΑ...
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΟΥ...
ΓΙΝΕ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ..

και με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου διοργάνωσε το «σχολείο διάσωσης 2018-2019» το οποίο είχε μια ιδιαιτερότητα: ήταν για όλους εκείνους που επιθυμούσαν να εκπαιδευτούν και να λάβουν γνώσεις πάνω σε αντικείμενα πολίτικης προστασίας, χωρίς να είναι μέλη της Λ.Ε.Κ., δηλαδή απευθύνονταν σε πολίτες.
Ίσως βέβαια δεν τα υπολογίσαμε και σωστά.. το σχολείο αποδείχτηκε δύσκολο – χρονοβόρο, όμως στην προσπάθειά μας και το ζήλο μας να βάλουμε τις βάσεις που θα δημιουργούσαν πολίτες με βασικές γνώσεις πάνω στα επιλεγμένα αντικείμενα υπερβάλαμε. Το γνωρίζουμε, θα το διορθώσουμε.
Μέσω του σχολείου δημιουργήσαμε σχέσεις αλληλεγγύης, φίλιας και εμπιστοσύνης , με άτομα που κινούνται στο ίδιο μονοπάτι του εθελοντισμού. Συνεργαστήκαμε με την Ελληνική Ένωση Έρευνας Διάσωσης Δήμου Πάργας, ανταλλάξαμε απόψεις, αγωνίες, γνώσεις. Αποκτήσαμε νέα μέλη, άτομα που μέσω του σχολείου εντάχθηκαν στις τάξεις της Λ.Ε.Κ. και αυτό μας γεμίζει με ιδιαίτερη χαρά, θεωρούμε πως κάτι καλό γεννιέται.
Στο σχολείο αποκτήθηκαν βασικές γνώσεις σε αντικείμενα πολίτικης προστασίας όπως:
α’ βοηθειών ,τηλεπικοινωνιών ,Ορεινής εκπαίδευσης ,μαζικών καταστροφών πυρκαγιών, γνώση εξειδικευμένου εξοπλισμού.. Συνεργαστήκαμε με κρατικούς φορείς πολιτικός προστασίας ή μη. Με το πυροσβεστικό σώμα, την 5η ΕΜΑΚ και την Π.Υ Πρέβεζας, το ΕΚΑΒ, το ΙΓΜΕ Πρέβεζας, το δήμο Πρέβεζας και την Περιφέρεια Ηπείρου. Τους ευχαριστούμε ιδιαίτερα για τη βοήθειά τους. Θεωρούμε ότι οι βασικές γνώσεις του σχολείου θα αποτελέσουν το έναυσμα για περαιτέρω μάθηση και εκπαίδευση ώστε το επίπεδο γνώσεων να καταστεί υψηλό και αποτελεσματικό με κύριο γνώμονα την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και την συνδρομή μας , στον κρατικό μηχανισμό, όταν οι καταστάσεις το απαιτούν σε μια αμοιβαία συνεργασία για το κοινό όφελος.."

Τέλος ο πρόεδρος αναφέρθηκε και σε ανθρώπους που είναι δίπλα στην Λέσχη και τους "ΑΚΟΥΝ" λέγοντας:

"...Επιτρέψτε μου πριν προβούμε στην απονομή των βεβαιώσεων στα μέλη που επιτυχώς τελείωσαν το «σχολείο διάσωσης» , αλλά και της αντίστοιχης βεβαίωσης σε αντικείμενα α' βοηθειών, και της ημερίδας μαζικών καταστροφών που πραγματοποιήσαμε να αναφερθώ σε κάποιους που μας ακούν και είναι διπλά μας.
Στον υφυπουργό κο Κωνσταντίνο Μπάρκα γιατί ένιωσε το πάθος μας για προσφορά και έκανε όλες εκείνες τις ενέργειες που απαιτούνταν για την παραχώρηση ενός παλαιού πυροσβεστικού οχήματος από το Πυροσβεστικό Σώμα στη Λ.Ε.Κ. , άλλα και τη συνδρομή του ώστε το όχημα αυτό να αποκτήσει πινακίδες κυκλοφορίας.
Στην Περιφέρεια Ηπείρου, ιδιαίτερα στον κ Στράτο Ιωάννου και τον Περικλή Βασιλάκη για την παραχώρηση του χώρου της αίθουσας όπου σήμερα βρίσκεται η έκθεση του εξοπλισμού άλλα και του τολ που βρίσκεται έξω από τα γραφεία μας για να λειτουργήσει ως χώρος όπου θα στεγάζονται τα οχήματα μας.
Στο δήμο Πρέβεζας και ιδιαίτερα στο δήμαρχο κο Μπαΐλη Χρήστο ο οποίος μας χορήγησε εξοπλισμό πυρόσβεσης, διάσωσης και εκπαίδευσης α' βοηθειών και ο οποίος θα τον παρακαλέσω μετά το πέρας της απονομής των βεβαιώσεων να μας παραδώσει τον εξοπλισμό
Ιδιαίτερα ευχαριστήρια σε φίλους που μας στηρίζουν: τον κ Μιχάλη Λαϊνά για τη χορηγία πυροσβεστικού εξοπλισμού, τη βιοτεχνία «Ζέρβας» για τη χορήγηση μπουφάν για την ομάδα διάσωσης και το κατάστημα elvis του κ. Ροπόκη Ευάγγελου για τη χορηγία μιας σανίδας διάσωσης. Τους ευχαριστούμε όλους μέσα από την καρδιάς μας!”
Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε η απονομή των Βεβαιώσεων στα μέλη της ΛΕΚ , της ΕΕΕΔ και πολιτών ενώ στο τέλος πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στις εγκαταστάσεις της ΛΕΚ και ενημερώθηκαν οι καλεσμένοι για τον εξοπλισμό της ΛΕΚ.

Τελετή λήξης Σχολείου Διάσωσης
Τελετή λήξης Σχολείου Διάσωσης
Τελετή λήξης Σχολείου Διάσωσης
Τελετή λήξης Σχολείου Διάσωσης
Τελετή λήξης Σχολείου Διάσωσης
Τελετή λήξης Σχολείου Διάσωσης
bottom of page